self-confidence

Hi loves

Vandaag even iets anders dan mijn vorige blogpost! De meeste mensen die mij goed kennen weten dat ik er veel mee bezig ben dat iedereen zich goed voelt en dat ik wil helpen waar nodig. Daarom leek het mij leuk om eens over iets persoonlijker/serieuzer te schrijven waar jullie (hopelijk) misschien nog iets aan hebben!

Ik denk dat  zelfvertrouwen een grote impact heeft op ons leven. Ik wil met deze blog vooral iets meegeven. Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf en dat kan echt uiteenlopen van zeer positief tot extreem negatief. Ik heb gemerkt doorheen de jaren dat dit bij mij voortdurend veranderde en niet in evenwicht was.

Ik heb zelf gemerkt in mijn puberteit dat ik zeer prikkelbaar was en dat ik niet goed wist wie ik juist was. Ik heb daardoor altijd vrij weinig zelfvertrouwen gehad. Ondertussen ben ik al meer zelfverzekerd geworden en daar zijn toch wel enkele dingen die mij daarbij geholpen hebben die ik graag met jullie zou willen delen.

Vergelijk jezelf niet  met anderen, probeer je te richten op jezelf. Je bent uiteindelijk uniek en iedereen is anders. Wanneer je je vergelijkt met anderen ga je kijken naar de positieve aspecten van die persoon. Maar, waar jij niet bij stilstaat is dat diegene vast en zeker ook zijn negatieve kantjes en onzekerheden heeft.  Wees ervan bewust dat wanneer jij jezelf vergelijkt dat je een onrealistisch beeld kan vormen over een persoon en je deze persoon een hogere rang gaat geven dan jij zelf.

Focus je dus vooral op jezelf, wat vind jij belangrijk, wanneer voel jij je goed, wat wil jij bereiken? Kijk niet naar wat de ander heeft. Zo kan je worden wie je echt bent.

Wat ik ook belangrijk vind is om vriendelijk te zijn tegenover anderen.  Tegenwoordig zijn vele mensen redelijk afstandelijk en hebben mensen veel vooroordelen. Maar, omdat anderen zo zijn moet jij niet zo zijn. Ik praat vaak uit  mezelf tegen anderen als ik op de trein zit en dat geeft mij wel een boost. Ik vind dat je jezelf ook meer kan waarderen als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, je deze persoon helpt. Stel dat je gewoon goedendag zegt tegen iemand in de stad, en je krijgt een goedendag terug met een vriendelijke lach. Dat zijn in mijn ogen kleine dingen die je blij kunnen maken op een dag. Ten slotte waardeer je jezelf ook meer, als jij gemeen bent tegen iedereen dan is dat een teken dat jij je niet goed in je vel voelt, kijk maar naar pesters.

Accepteer je fouten.  Iedereen maakt fouten, en daar leer je ten slotte toch uit. Dus je kan het positief of negatief gaan bekijken. Maar, kijk eens naar hoe jij je vrienden behandelt. Als iemand een fout maakt ga jij hoogstwaarschijnlijk zeggen dat iedereen fouten maakt en dat ze zich er niet slecht over moeten voelen. Leer ook zo praten tegen je eigen, behandel je eigen zoals jij je vrienden behandelt. Wees nooit bang om fouten te maken, je moet het zien als een groeikans. Wanneer jij je continue op een negatieve manier met je fouten gaat confronteren ga jij je slecht blijven voelen.

Ik heb ook  gemerkt op school/studievlak dat ik zeer perfectionistisch ben en dat zorgt ervoor dat ik langer kan doen over mijn taken of bij het verwerken van leerstof. Ik heb geleerd dat ik soms minder ver vooruit moet kijken, het is belangrijker om je bezig te houden met het hier en nu. Zet kleine stapjes, als jij bijvoorbeeld kleinere taken op kortere tijd voor jezelf oplegt ga je na elke taak sneller tevreden zijn. Zoek haalbare taken op voor jezelf, als je iets plant moet je er bij nadenken als jij dit wel kan behalen. Ik merkte dat ook vaak bij mezelf. Als ik examens had plande ik van die dag zoveel hoofdstukken voor in de voormiddag te behalen en zoveel voor in de namiddag . Wanneer ik dit niet behaalde schoot ik altijd in paniek en dacht ik dat ik niet goed bezig was. Ondertussen ben ik realistischer geworden en heb ik een haalbare planning waardoor dit mij meer zelfvertrouwen geeft.

Tegenwoordig hebben wij ook vaak de neiging om stil te staan bij de negatieve aspecten van personen, gebeurtenissen en onszelf. Als we nu meer ruimte maken voor positieve gedachten en door stil te staan bij alles wat je goed doet en wat anderen goed doen ga je automatisch positiever in het leven staan. Wat ik ook merk is dat mensen vaak alleen de minder goede dingen aanhalen bij anderen, waarom geef je niet eens een complimentje? Al is het maar  ‘ je ziet er goed uit vandaag’ of ‘Ik vind dat je goed bezig bent’. Je hebt geen idee hoe zo een kleine dingen iemands zelfvertrouwen kunnen opkrikken. Het is jammer dat er veel jaloezie is en dat mensen elkaar proberen neer te halen in plaats van het geen waar je jaloers op bent te benoemen en het op een positieve manier laten zien aan de ander.

Ik trok mij vervolgens altijd alles aan wat andere mensen van mij dachten. Ik ging mij vooral focussen op de minder goede meningen vroeger en ik voelde mij toen heel snel slecht. Waarom zou iemand zijn mening belangrijk zijn als je hem of haar niet kent? Wees ervan bewust dat deze persoon het ook gewoon kan zeggen uit jaloezie, het is dan nog niet direct waar. Ik denk dat het belangrijker is om je te focussen op de mensen die dicht bij jou staan in het leven. Ik ben daar wel veel mee bezig, de mening van mijn familie, vriendinnen,… vind ik zeer belangrijk. Maar, als iemand dichtbij je staat zullen ze ook goede bedoelingen hebben als ze eens iets minder positief vermelden.

Trek je op met mensen die goed voor je zijn. Ik denk dat iedereen wel eens heeft opgetrokken met mensen die je neerhalen en geen positieve invloed hebben. Als jij merkt dat iemand geen goede intenties met jou heeft, stop het contact met deze persoon dan. Het is heel belangrijk dat je een veilige omgeving waarin jij je optimaal voelt en waarin mensen te vinden zijn die je kan vertrouwen en die het beste met je voorhebben. Dat zijn meestal personen die je stimuleren in het leven en je steunen in wat je wilt doen.

Ten slotte vind ik de media ook een belangrijk aspect om aan te halen. We leven in een wereld waarin alles nep is. Ik weet dat er heel veel meisjes zijn die complexen hebben. vrij logisch als foto’s van valse borsten, lippen,.. verspreid worden over het internet. Kijk ook maar naar de modewereld, al die meisjes zijn graatmager, Voor iets vollere mensen is dit echt neerslachtig. Ook vind ik dat het precies belangrijk is dat jij je gelukkig overbrengt op de sociale media. Iedereen zet foto’s van vakanties, feestjes, waar ze breed lachen. Maar, wees er bewust van dat er veel meer achter die foto’s zit. Mensen willen gewoon een mooi beeld overbrengen naar de wereld toe omdat dat als norm ervaren wordt, maar in de werkelijkheid is het niet altijd zo perfect zoals het lijkt.

Anyway, ik wil gewoon meegeven dat jij het zelf in de hand hebt. Als jij een slecht zelfbeeld hebt, probeer je knop om te draaien want je kan het zelf veranderen. Aan iedereen die dit leest, je bent mooi op je eigen manier en ik apprecieer je, doe wat je graag wilt doen en ga ervoor.

Je mag mij altijd sturen wanneer het minder gaat/ als je hier iets over kwijt wilt, ik bijt niet! 😉

Veel liefs, Jade xxx

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s