Liefde en relaties #1

Lieve lezers,

Vandaag een onderwerp dat toch wel heel erg vaak is aangevraagd: ‘ liefde en relaties’. Wanneer hou je nu van iemand? Ik denk vanaf het moment dat je iemand vast en zeker gelukkig wilt zien en wanneer jij helemaal mee wilt gaan in zijn of haar verhaal. Medeleven tonen doe je automatisch ook als je van iemand houd,  je gaat je automatisch sneller blij voelen als diegene zich ook blij voelt en dat is ook omgekeerd zo. Wat ik ook heel belangrijk vind is respect, als jij geen respect hebt voor de ander dan zal je niet echt van die persoon houden. Elkaar begrijpen en aantrekkelijk vinden vindt ik ook iets wat aantoont dat er liefde speelt. Ten slotte het enthousiasme om elkaar opnieuw te zien.

Kort samengevat is intimiteit dus een belangrijk aspect, je hebt het gevoel van warmte voor de andere persoon. Alle dingen zoals diepe gevoelens , diepe ervaringen worden ook gedeeld op dit vlak en dat is ook iets wat ik heel belangrijk vind. Ik hou van die diepe gesprekken op de late avond! Anderzijds de toewijding, er voor elkaar zijn wanneer jullie elkaar nodig hebben. Wanneer dit van één kant gaat komen zal het snel gaan mislopen.

Vele ervaren liefde als iets positiefs maar ook als iets negatiefs in deze tijd, mijn mening:

Ik vind liefde heel mooi maar het heeft inderdaad ook zijn negatieve kanten. Elke band die je met iemand hebt gehad is een leerproces. Wat dan echt positief is aan liefde is dat je sterker in je schoenen kan staan omdat je zo gesteund wordt door die persoon doordat hij of zij zo sterk in jou gelooft. Ik heb ook het gevoel dat jij nog meer je eigen kan ontwikkelen, je partner zal kwaliteiten bij jou zien die jij eerder nooit zag. Deze kunnen je weer aansporen tot nieuwe doelen/interesses! Ik merk ook wel dat je je eigen leert kennen in een relatie en zo kan je dan ook aan je eigen gaan werken.

Hoe zorg je voor een goede relatie?

Als jij ervan uitgaat dat een relatie helemaal perfect van zichzelf moet gaan ben je toch wel echt mis in mijn ogen. Het gevoel dat iemand bij jou oproept, wanneer jullie tijd met elkaar doorbrengen is niet alles bepalend. Dat is er vanzelf maar een relatie houdt ook in dat je voor elkaar werkt. In het begin merk je dat je heel verliefd bent, en deze gevoelens gaan meestal over  na een lange tijd en dan komt het houden van. Op dat moment gaat jouw relatie meer inspanning vragen en daar zijn in mijn ogen enkele aspecten belangrijk bij.

accepteren  Accepteer hem of haar zoals hij of zij werkelijk is. Wij hebben allemaal wel onze kantjes en kunnen niet altijd even ‘leuk’ zijn. Houdt daar dan ook gewoon rekening mee, als je tegen die persoon in gaat gaan als het op iets aankomt wat jij niet leuk vindt aan deze persoon kan dit snel voor problemen zorgen. Probeer deze persoon niet te veranderen maar aanvaardt het dat deze persoon zo is en pas jouw gedrag aan zodat jullie relatie optimaal is!

negatieve aspecten omzetten in positieve aspecten als je niet meer verliefd bent ben je niet meer zo ‘blind’ . Dan is het moment gekomen dat jij je ook sneller zult focussen op iemands minder goede kantjes! Maar, als je deze bespreekbaar maakt, waarom zou je deze dan negatief bekijken als dit ook positief kan? Plaats het aspect eens in een andere context. Geef de persoon niet altijd intern de fout, maar leg het ook eens bij de situatie!

Lichamelijk contact vind ik ook iets wat zeer belangrijk is. Stel dat je langer samen bent met een persoon is het wel belangrijk dat jullie nog intiem zijn met elkaar. De meeste mensen hebben immers affectie nodig en dat kan gewoon zijn door een kus te geven, een knuffel of iemand te strelen. Stel dat jullie helemaal geen lichamelijk contact hebben denk ik dat het gaat leiden tot een afstandelijke relatie.

Aandacht en interesse hebben voor de ander

Als jij een hele tijd met iemand samen bent is het belangrijk dat jullie nog steeds interesse blijven tonen in elkaar. Luister goed naar elkaar en als er iets stoort, maak dat ook bespreekbaar zodat jouw partner gewoon echt rekening met jou kan houden. Simpele vragen zoals: hoe is jouw dag geweest? tonen echt aan dat je partner interesse in jou toont!

samen één

Omdat je zoveel dingen samen doet met je partner en omdat jullie met de toekomst bezig zijn hebben jullie een samenhorigheidsgevoel, het is dan niet meer jij en ik maar ‘wij’. Door zoveel mogelijk tijd met elkaar door te brengen ga je elkaar ook veel beter vertrouwen! Durf je kwetsbaar op te stellen, wanneer je dit niet doet zal het ‘wij-gevoel’ er nooit zijn. Sta ook open voor andere interesses, het komt zelden voor dat mensen die perfect dezelfde interesses hebben samen zijn. Doe eens dingen die jij eerder niet deed omdat je er geen interesse voor had, het is immers leuk jouw vriend of vriendin te zien lachen.

Houdt het spannend

Als je wat langer samen bent met iemand is het wel belangrijk om samen enkele uitdagingen te hebben zodat je niet in een situatie komt waar jullie elkaar beu zijn. Verras je vriend of vriendin eens, doe eens iets zot!

Bindingsangst en verlatingsangst

Bindingsangst is iets wat veel voorkomt, vooral bij mensen die vooraf al gekwetst/ bedrogen zijn geweest. Maar ook bij de mensen die redelijk jong zijn of nog nooit een relatie hebben gehad en die dus voortdurend single zijn geweest. Deze personen hebben er totaal geen ervaring mee en dit kan schrik bij hun oproepen. Schrik om zich te binden aan een persoon en om vervolgens gekwetst te worden of de schrik dat men bepaalde dingen opgeeft voor iets wat misschien niet gaat werken.

Wanneer zo een persoon zich dan eindelijk verbonden heeft aan iemand en een heel goede band heeft gekregen met deze persoon merk je dat hij of zij verlatingsangst krijgt. Je hebt samen iets speciaals opgebouwd, iets unieks en je hebt schrik dat het van je wordt afgenomen. Het is ook heel belangrijk voor een persoon met bindingsangst dat hij zijn of haar partner een eerlijke kans geeft. Als jij er van uit gaat dat jouw vriend of vriendin niet te vertrouwen is en dat je daarom deze persoon geen leeg blad geeft heeft de relatie geen kans om te groeien.

Dit was deel 1, ik ga niet meteen alles bespreken want dan eindigen wij met een bijbel. Dus, ik splits het op in verschillende delen! Dat leest veel gemakkelijker voor jullie 😉

Veel liefs, Jade xxx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s