De keerzijde van de pil

Ik denk dat elk meisje wel ooit op een bepaald moment komt dat ze gaat denken aan de pil. Ik ben al gestart met de pil op zeer vroege leeftijd omdat ik last had van hevige menstruatie. Mijn maandstonden waren heel onregelmatig en ze duurden heel lang.

Ik wil jullie vandaag meegeven dat jullie twee keer zouden moeten nadenken vooraleer jullie zoiets gaan nemen. Er zijn meerdere negatieve eigenschappen aan de pil waar jullie waarschijnlijk niet van weten en daar heb ik zelf ervaring mee.

Ik weet dat de meeste meisjes rond de leeftijd van 16 of jonger beginnen aan de pil omwille van anticonceptie, dit begrijp ik ook volledig. De pil is best betrouwbaar, maar je moet toch opletten en niet volledig op die pil vertrouwen. Als jij bijvoorbeeld ziek wordt en je krijgt buikgriep of je moet medicatie nemen, moet je er aan denken dat de werking van de pil gaat verminderen. Vervolgens denk ik dat je voor anticonceptie alleen beter voor een andere keuze gaat!

De voor -en nadelen van de pil

Knipsel

voordelen

Ik zelf neem de pil toch al iets meer dan 8 jaar, ik ben er recent achtergekomen dat mijn lichaam er eigenlijk allergisch voor is en daarom heeft de pil bij mij heel wat schade aangericht. Jammer genoeg heb ik de pil nodig omwille van de voordelen die eraan verbonden zijn. Ik heb een tijdje geprobeerd om ermee te stoppen en dan ben ik ook begonnen met een aantal supplementen te slikken. Maar dit was voor mij dus geen optie!

Als jij iemand bent die echt heel lang haar maandstonden heeft, best veel bloedverlies heeft, heel veel pijn heeft en veel last heeft van flauwvallen,… Zou ik de pil wel aanraden, ik zeg niet dat het heel veel verschil geeft bij mezelf maar het is teminste al regelmatig en dat vind ik bij mezelf het belangrijkste.

Nadelen

Effect op het libido heeft de pil vast en zeker. Door de combinatie van de hormonen in de pil kan het zijn dat je minder zin hebt in seks.  Die pil zorgt ervoor dat de productie van androgeen wordt afgeremd. Dat hormoon heeft invloed op je algemene stemming (gevoelsleven) en je seksueel verlangen. SHBG (seks hormoon bindend globuline) is ook een hormoon waar een verhoogde productie van is wanneer jij de pil slikt en dat is ook een oorzaak.

Effect op de gemoedstoestand: de pil bevat progestageen, dat is een synthetische versie van progesteron. Vrouwen die algemeen gevoelig zijn voor een depressie hebben een lagere serotoninespiegel en progestageen zorgt ook nog eens voor een verdere verlaging van die serotonine wat ook het gelukshormoon genoemd wordt. Wanneer je een stopweek hebt met de pil kunnen er dan depressieve gevoelens optreden.

Het cortisol gehalte en vitamines: Mensen die de pil gebruiken hebben een groter risico op stress-gerelateerde klachten omdat ze minder toegerust zijn voor om te gaan met langdurige fysieke en psychische stress. Hoe komt dit nu? De pil vermindert namelijk het niveau van het hypofyse hormoon en dat hormoon regelt als het ware de productie van de bijnierhormonen cortisol en DHEA (een steroïdehormoon dat door de bijnieren, geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol) door die vermindering van het hypofyse hormoon kan de pil gevolgen hebben voor de stress en imuun respons (productie van specifieke antilichamen tegen bacteriën, virussen,…).

 Verder vermindert de pil ook de opname van de vitamines B1, B2, B6, B12, foliumzuur en de mineralen zink en magnesium.

 Ik zelf heb hier veel ervaring mee, ik zit in een stadium van bijnieruitputting en ik kan je zeggen dat het ervoor kan zorgen dat jij je heel slecht voelt. Neem dus zeker de pil niet als het niet echt nodig is, het kan vanalles aanrichten in jouw lichaam. Ik zeg niet dat het bij iedereen zo is, bij de ene zal het grotere gevolgen hebben dan bij de andere. De pil neemt als het ware gewoon goede dingen weg uit jouw lichaam.

anticonceptie

Stel dat jij zelf geen problemen hebt met je menstruatie maar gewoon een anticonceptiemiddel wilt die je beschermt tegen zwangerschappen denk ik dat het koperspiraaltje een goed idee is, deze geeft namelijk geen hormonen af.

Hopelijk hebben jullie er wat aan! Als jullie meerdere vragen hebben, stuur mij zeker een berichtje!

Veel liefs, Jade xxx

 

Advertenties

Een reactie op “De keerzijde van de pil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s