Controle freak en faalangst

Ik denk dat we allemaal wel controle willen hebben over alles. Ik ben zelf iemand die het liefst elke situatie zelf in de hand zou willen hebben.  Vanaf het moment dat ik vroeger het niet onder controle had, schoot ik echt in paniek. Hier ga ik inmiddels anders mee om, ben jij ook zo een controle freak en gaat dit gepaard met faalangst? Lees dan zeker verder!

Ik denk dat de belangrijke oorzaken vooral faalangst en een laag zelfvertrouwen zijn. Wanneer jij beter in je schoenen staat zal jij dingen ook veel makkelijker kunnen relativeren en dan zal je veel rustiger met dingen kunnen omgaan. Als je echt heel onzeker bent van je stuk en je wilt controle krijgen is dit al een moeilijkere opdracht.

Wat mij echt heel erg opvalt bij controle freaks is dat ze vaak heel perfectionistisch zijn, en als je zo bent ga je hoge taken/verwachtingen voor je eigen opleggen. Wanneer je dat gaat doen ga je al snel in stressverkeer terecht komen. Mensen die perfectionistisch zijn steken er veel tijd in en doordat ze er zoveel tijd in steken krijgen ze tijd te kort en dan schieten ze in paniek, angst voor te falen.

Ik maak hier een blog over omdat ik zelf veel ervaring heb met faalangst en dat ik een controlefreak ben anderzijds. het kan echt veel stress met zich meebrengen en daarom zou ik jullie tips willen geven die mij geholpen hebben binnen deze veeleisende maatschappij.

relativeren en loslaten: Stel dat je aan een opdracht bezig bent/ iets op je werk en je hebt een bepaalde deadline. Je bent weer zeer perfectionistisch waardoor je gestresseerd bent. Stel nu dat jij tijd te kort schiet. Dan heb je twee opties, ofwel flip je ofwel probeer je het te relativeren. Het tweede klinkt natuurlijk stukken beter! Maar het is niet zo makkelijk om dat ook werkelijk waar te maken!

  • probeer veel te denken aan jouw goede handelingen in moeilijke situaties, vaak denken we eerder aan het negatieve, wanneer we gefaald hebben. Maar doe het eens op een andere manier!
  • Het klinkt voor jullie misschien dom, maar probeer wat humor in de situatie te zien. Lach het even weg, het zal echt wel goed komen hoor! Soms is het beter om met je ‘miserie’ te lachen.
  • stel dat je echt al heel lang bezig bent met een opdracht, en je bent eigenlijk veel te moe om door te werken. Ga slapen, sta desnoods vroeger op de dag nadien! New day, fresh start 😉

vermijd uitstelgedrag: Mensen die faalangst hebben vertonen wel vaker uitstelgedrag. Omdat ze denken dat ze gaan falen gaan ze onbewust minder moeite doen/ uitstellen. Maar dat is niet de juiste optie! Verzet je tegen dat uitstelgedrag en begin er op tijd aan, misschien klinkt dit niet ideaal maar je hebt er achteraf alleen maar baat bij!

Hoe meer je uitstelt, hoe meer jij in tijdgebrek komt, hoe slordiger je te werk gaat en hoe meer faalangst je net krijgt!

Beloon jezelf als je vroeger begint, werk bijvoorbeeld in de voormiddag aan een opdracht en zorg dat jij in de namiddag wat leuk gaat doen. Dat zal zeker en vast al wat helpen.

Bereid je goed voor Stel dat je een mondeling examen hebt, een presentatie of een examen,… Zorg dat jij je goed voorbereid, hoe beter jij je voorbereid hoe meer zelfverzekerd je zal zijn, en alleen dan kan je goed presteren. Dan begin je er tenminste met een geruster hart aan.

respecteer jezelf: Ik denk dat dit veel belangrijker is dan dat de meeste mensen zouden denken. Als je respect hebt voor jezelf, dan ben je automatisch liever voor jezelf en zal je sneller denken ‘ ik ben ook maar een mens’. Stel dat jij je zo slecht in je vel voelt en totaal geen respect hebt zal je sneller zeggen van ‘het is allemaal mijn fout, ik doe niks goed’ je gaat je eigen sneller dingen verwijten. Hierbij zie je dat het relativeren weeral voorkomt.

bedenk het allerergste wat er zou kunnen gebeuren: Ik doe dit zo vaak, omdat ik faalangst heb heb ik vaak heel slechte verwachtingen. Het valt op dat het achteraf altijd veel beter meevalt. Dan heb je toch niet zo hard het gevoel dat je echt gefaald hebt!

Praat over die angst: Ik vind het altijd goed om gevoelens bespreekbaar te maken, als jij dit niet doet kan het zijn dat je gevoelens opkropt en dan kan het alleen maar erger worden.

B-plan: stel dat jouw opleiding niet lukt, of je verwacht dat het kan mislopen. Zoek ondertussen al naar een B-plan. Daar is niets mis mee, zoals ik zei is het altijd beter om voorbereid te zijn op dingen.

vertrouwen in jezelf: Je bent een mens, en ieder mens is uniek. Je hebt zeker en vast een aantal supermooie capaciteiten die jou onderscheiden van anderen. Wees er alsjeblieft bewust van! Als iets tegenvalt zal je zeker vanuit jouw capaciteiten en kwaliteiten energie kunnen halen om toch positief te blijven kijken.

Ik hoop echt dat jullie hier wat aan hebben, ik wens jullie voor derest nog een leuke dag!

Veel liefs, Jade xxx

 

Advertenties

2 reacties op ‘Controle freak en faalangst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s