Twee studies tegelijk volgen – hoe houd je dat vol?

Door: Maartje (www.maartjeleah.com)

Het afgelopen jaar heb ik twee studies tegelijk gevolgd. Terwijl ik voor mijn ene studie een scriptie aan het schrijven was, verdiepte ik mij voor mijn andere studie in de Zweedse literatuur. Oh, en tegelijkertijd werkte ik drie dagen per week. Als ik dit vertel, vragen mensen soms hoe ik dat ooit heb volgehouden. Eerlijk: soms weet ik dat zelf niet eens. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunnen helpen bij het volgen van meerdere studies.

1.Vergeet hoge cijfers en die herkansingen kun je gebruiken

Toen ik begon met een tweede studie, ging de focus van hoge cijfers halen naar het vak überhaupt halen. Hoe ik het vak haalde maakte me niet zo veel meer uit, als ik die punten maar binnen had. Echt hoge cijfers halen bleek onmogelijk: daarvoor had ik simpelweg meer tijd nodig om te leren.

Ik heb nog nooit een herkansing hoeven doen, maar herkansingen kunnen wel erg van pas komen en je kunt ervoor kiezen om ze te gebruiken. Kies er dan bijvoorbeeld voor om één tentamen in de reguliere tentamenweek te maken en één tentamen in de herkansing.

xxx

  1. Planning is belangrijker dan ooit

Hoe meer vakken je volgt, hoe meer deadlines je hebt, hoe meer opdrachten je moet inleveren en hoe meer presentaties je moet geven. Zonder goede planning ben je al snel de kluts kwijt. Als je wil voorkomen dat je ’s avonds om 23:00 pas bedenkt dat je morgen een presentatie moet geven, is planning superbelangrijk. Als ik alle studiehandleidingen binnen krijg, begin ik gelijk met het noteren van alle deadlines in mijn agenda. Daarnaast zet ik een paar reminders in mijn agenda, op deze manier word ik een week voordat een belangrijke opdracht ingeleverd moet worden, daar al aan herinnerd. Vind een manier van plannen die voor jou werkt: of het nou met een Mascha Planner, Bullet Journal of Passion Planner is.

oefkifek

  1. Wees effectief

Als je het druk hebt, kun je zo min mogelijk tijd verliezen aan nutteloze zaken. Probeer de tijd dat je studeert zo effectief mogelijk te gebruiken, zodat je zo veel mogelijk kunt doen (en daarna nog tijd hebt om even niks te doen). Zet je mobiel uit als je aan het studeren bent en blokkeer sites als Twitter, Facebook en YouTube op je laptop. Leg een notitieboekje naast je en schrijf alles op waar je tijdens het studeren aan denkt en nog moet doen. Nog even een mail versturen, iets aan iemand vragen of een opdracht inleveren? Het is waarschijnlijk verleidelijk om dit soort dingen snel even te doen, het kost toch amper tijd! Als je dat soort kleine taken alleen de hele tijd tijdens het studeren gaat doen, raak je je focus kwijt en kost het uiteindelijk toch meer tijd dan je dacht. Schrijf al deze taken op en doe het in je pauze of na het studeren allemaal tegelijk.

  1. Vergeet tijd voor jezelf niet

Als laatste: twee studies tegelijk doen, kost heel veel tijd. Soms had ik het gevoel dat alles in mijn leven bestond uit studeren. Het is belangrijk om ook soms iets anders te doen, anders word je helemaal gek. Kies bijvoorbeeld één dag per week en spreek met jezelf af dat je op die dag niet mag studeren. Doe die dag iets wat je leuk vindt, iets waar je weer energie van krijgt. Probeer jezelf echt aan deze afspraak te houden, ook als je het drukker hebt. Dan moet het helemaal goedkomen!

Advertenties

Een reactie op “Twee studies tegelijk volgen – hoe houd je dat vol?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s