Nieuw hoofdstuk: Verder studeren

Hi loves,

Aangezien het nieuwe academiejaar bij de meeste onder ons binnen een weekje begint dacht ik er aan om deze blog te schrijven. Ook omdat een paar mensen mij gestuurd hadden hierover met vragen hoe ik er mee om ging.

Ik zelf weet heel goed dat het iets spannends is, alles wat nieuw is zorgt voor een spannend gevoel. Die onwetendheid hoe het zal gaan, hoe jij de mensen zal vinden, hoe de anderen jou zullen vinden enzovoort zal er voor zorgen dat jij toch wel redelijk zenuwachtig bent en dat is niet meer dan normaal. Je kan het eigenlijk vergelijken met je eerste dag op het middelbaar maar dan toch net iets anders. Als er mensen zijn die een blog willen over de eerste dag op het middelbare onderwijs of over een verandering van school/studierichting kunnen dat altijd aanvragen dan doe ik dit ook met plezier!

Ik herinner mij dat ik een jaar geleden heel zenuwachtig was. Ook vooral omdat ik op kot ging wat ik eerst niet zag zitten maar wat me daarna toch véél beter beviel dan ik verwacht had. Maar ook omdat ik zelf niet veel mensen kende die dezelfde opleiding ook gingen doen.

Wat heeft mij nu geholpen in de omgang met nieuwe medestudenten/ stress?

Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje

De meeste mensen die aan een opleiding gaan starten zullen niet veel mensen kennen. Maar daarbij moet je net beseffen dat waarschijnlijk 90% van de beginnende studenten dit ook heeft. En dan er zeker voor open staan om nieuwe mensen te leren kennen en dit ook zeker zullen doen.

Jullie hebben alvast allemaal één ding gemeen, jullie delen eenzelfde interesse die jullie een samenhorigheidsgevoel kan geven. Jullie kiezen voor dezelfde opleiding omdat jullie waarschijnlijk overeenkomstige interesses of doelen hebben. Dat is dan in mijn ogen al meteen een goede starter voor een goed gesprek!

Gedrag en mensen aanspreken

Wanneer je start aan het middelbare onderwijs ben ik zo goed als zeker dat bijna niemand echt zijn of haar identiteit volledig ontwikkeld had. Dat zorgde ervoor dat jij misschien vaak je gedrag aanpaste om er bij te horen omdat je niet wist hoe jij je moest gedragen en je wilt natuurlijk niet uit de boot vallen.

Maar aan de hoge school of universiteit is dat in mijn ogen toch wel anders. Je bent paar jaar ouder, je hebt al meerdere ervaringen en (hopelijk) weet jij wie je bent, wat je wilt en ben jij, het allerbelangrijkste: jezelf.

Als ik één tip mag meegeven, wees gewoon jezelf! Mensen zullen dat altijd leuker vinden als jij puur bent, jezelf bent. Er zijn ook altijd mensen die jou minder leuk zullen vinden als persoon. Maar als jij vanaf het begin niet jezelf bent kan het er snel voor zorgen dat jij met de mensen zal omgaan of de mensen zal aantrekken die niet bepaald goed voor je zijn/ niet jouw type personen zijn.

Wees vriendelijk tegen iedereen en heb respect voor iedereen zoals hij of zij is

Je moet er bewust van zijn dat iedereen anders is en iedereen uniek is. Dus anderen zullen ook sterk van jou kunnen verschillen maar respecteer iedereen ook al is deze persoon anders dan jou.

Met vriendelijk zijn tegen iedereen bedoel ik dat je niet arrogant moet doen of niet moet denken dat je meer bent dan de rest want dat ben jij sowieso niet. Als jij vriendelijk tegen iedereen bent en iedereen respectvol benadert zullen mensen zich ook sneller zo gedragen naar jou toe. Stel nu dat ze zich niet zo gedragen tegenover jou is dit een winsituatie voor jou en voor hun een verliessituatie. En daar zou ik niet op in gaan, wanneer jij geïrriteerd gaat lijken hebben mensen er plezier in. Dat wilt wel niet zeggen dat jij je gewoon moet laten doen door alles en iedereen. Sta sterk in je schoenen maar op de juiste manier.

Focus je niet op één persoon

Ik was vroeger altijd iemand die met één bepaalde persoon omging maar dat is echt veranderd. Ik zie in dat het fijner is als je meerdere contacten hebt, dit speelt in jouw voordeel. Je leert omgaan met veel ‘soorten’ mensen, je kan bij verschillende mensen terecht en het zorgt voor een positievere sfeer.

Hoe ga ik om met de grote hoeveelheden leerstof?

Dit was voor mij toch iets wat mij afschrikte, de grote hoeveelheden. Als ik een goede tip kan geven, houd gewoon alles goed bij! Uitstelgedrag kan jou veel problemen opleveren. Kweek discipline. Het is niet altijd even makkelijk om je elke dag in te zetten voor je studies maar je hebt dat zelf VOLLEDIG in de hand.

Wanneer ik wat minder goesting had deed ik die dag gewoon wat minder dan ik gepland had en dan deed ik de dag erna gewoon wat meer. Ik zorgde ervoor dat ik me die avond dan heel goed ontspande zodat ik de dag erna alle energie had om te werken voor mijn studies.

Ik zal even in het kort zeggen hoe ik het deed in mijn eerste jaar. Als jullie hier verdere informatie over willen kunnen jullie dat zeker en vast vragen! In het begin had ik de powerpoints van de les die ik dan kon bewerken, dan kon ik op de lijntjes naast de dia’s mijn notities maken. Vervolgens maakte ik hier dan samenvattingen rond. Om eerlijk te zijn is dit voor mij geen goede manier. In het tweede semester ontdekte ik een betere manier voor mezelf.

De dia’s komen meestal een dag op voorhand online op Toledo en dan kopieërde en plakte ik alles in een Word document. De volgende dag ging ik dan naar de les en vulde ik eigenlijk in die ‘samenvatting’ al aan en dit met elk opleidingsonderdeel. Dit zorgde ervoor dat ik tijd bespaarde en er meteen een goed geheel van kon maken. Ook in verband met samenvattingen kunnen jullie mij ook altijd dingen vragen.

Op kot?

Vorig jaar heb ik zelf op kot gezeten in Antwerpen. Eerst en vooral zou ik er echt geen schrik voor hebben. Het valt altijd wel in zijn plooi, het is een kwestie van gewoon worden.

Processed with VSCO with hb1 preset
Processed with VSCO with hb1 preset

Vooraf

Als jij opzoek bent naar een kot zou ik eerst goed nadenken wat jij het belangrijkste vindt, zou je liever dichtbij de school zitten/ de stad. Als je die keuze hebt gemaakt moet je gaan denken wat voor type kot je eigenlijk wilt. Ben jij bereid om een gemeenschappelijke badkamer te hebben? Zo niet moet je al een kot zoeken met een eigen badkamer. Je kan alles selecteren op sites zoals ikot.be enzovoort.

Stel dat jij je kot gekozen hebt, ga dan zeker en vast op voorhand opzoek naar waar de supermarkt ligt, de dokter, de apotheek, de frituur en natuurlijk de gezellige cafétjes want die wilt niemand missen. Ik zou voordat het academiejaar start het allemaal al eens te voet doen, ook de afstand naar jouw campus zodat jij de eerste dag je al meer op je gemak voelt.

Manier van examens

Om eerlijk te zijn is dit mijn grootste struikelpunt binnen de hogeschool. Ik beschik goed over de leerstof, ik kan goed verbanden leggen tussen de verschillende hoofdstukken maar toch vielen mijn examens soms tegen.

De gis-correctie vind ik zelf echt hatelijk, maar ik heb toch wel één ding geleerd en dat ga ik ook anders aanpakken binnen mijn nieuwe opleiding Orthopedagogie.

Het gaat niet om hoeveel bolletjes jij aanduidt, maar om welke bolletjes en daar wil ik mee zeggen dat het gevaarlijk is als jij zoveel mogelijk wilt invullen en dan misschien teveel bolletjes gaat kleuren waar je niet 100% zeker van bent.

Stel dat jij er 10 kleurt waar jij echt 100% zeker van bent, houdt het dan ook zo en ga niet extra bolletjes aanduiden. Ik ben iemand die vaak voor de zekerheid toch nog een paar aanduidde als ik twijfelde tussen twee antwoorden maar ik heb de pech gehad dat ik dan meestal het verkeerde nam. En zo zorgde ik voor een minder goed resultaat.

Bij de open vragen kan ik niets anders zeggen dan, wees volledig in je antwoorden. Open vragen zijn meestal grotere vragen die bijvoorbeeld op 5 punten gaan en ze verwachten vaak dat jij alles geeft. Zorg dat jij de structuur van je cursus goed kent, alle onderverdelingen. Schrijf deze zeker op en beantwoordt dan verder met de bijhorende leerstof en het beste is altijd om voorbeelden of toepassingen te geven zodat je laat zien dat jij goed over de leerstof beschikt.

Dat was het dan voor deze blog, ik wil dus zeker meerdere blogs maken over school, studeren, samenvattingen, organiseren enzovoort. Dus hier mag jij mij zeker altijd dingen bij voorstellen! De kans is zeer groot dat ik er dan iets over schrijf. Ik ga wel zeggen dat ik niet alles weet of weet ik veel maar ik wil wel alles delen wat ik heb geleerd enzovoort met jullie en ik hoop dat jullie dat wat kan helpen.

Ik wens iedereen heel veel succes met het nieuwe schooljaar, zowel in de middelbare school als in het hoger onderwijs of de universiteit. Het belangrijkste is motivatie en inzet. Je mag je eens laten hangen maar blijf doorzetten. Het kan soms eng zijn in het begin omdat er veel op je afkomt maar ga er rustig mee om en zoek naar een goede manier van studeren. Ik geloof alvast zeker in jullie!

Veel liefs, Jade xxx

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s