Taboe rond zelfmoord

hey lieverds,

Ik denk dat we allemaal er wel op de hoogte van zijn dat thema’s zoals zelfmoord niet bespreekbaar gemaakt worden. Dit komt in mijn ogen vooral door het beeld wat de maatschappij en de sociale media neerzet. We streven allemaal naar geluk en vreugde waardoor thema’s zoals deze helemaal op de achtergrond gebracht worden.

7cdea4db-248e-421c-8aac-66b3dd666de0

Stel jij je nu eens voor in iemand anders zijn of haar plaats , je hebt een depressie en dit sleept al zeer lang aan. Als jij rondom je heen kijkt zie je dat iedereen wilt voldoen aan de normen, iedereen wil het beste van zich zelf weergeven wat het alleen maar moeilijker maakt voor mensen die het heel erg moeilijk hebben hun verhaal te laten doen.

Met deze blog wil ik eigenlijk iets hopen te bereiken, alhoewel ik zeer sterk eraan twijfel als mensen hier wel bij na willen denken. Iets wat ik tegenwoordig heel sterk vind opvallen is dat veel mensen heel egocentrisch zijn wat ervoor zorgt dat steeds een groter aantal mensen zich meer gaat bezighouden met het welzijn van zichzelf wat uiteraard ook in mijn ogen het allerbelangrijkste is. Maar hier moeten anderen niet door benadeeld worden.

Ik ben zelf ook iemand die alle negativiteit wilt uitschakelen rondom mij, maar dan bedoel ik de mensen die het niet goed met mij voorhebben enzovoort. Er zijn genoeg mensen die zich slecht voelen, met bepaalde gedachten in hun hoofd zitten die denken dat er niemand naar hun wilt luisteren/ niemand hun zal begrijpen. To be honest is dit onze eigen fout, wij zijn diegene die het altijd rooskleurig willen maken en dat weerhoudt anderen om over thema’s te praten die hun zwaar liggen.

Nu zullen vast vele onder jullie denken, er zijn zo veel psychologen/ psychiaters enzovoort die er zijn voor deze dingen. Ja, klopt maar mensen die diep zitten kunnen heel moeilijk zo een eerste stap zetten. Het is belangrijk dat zij benaderd worden door anderen. Je moet denken, als jij zo diep zit dat jij geen nut meer ziet in het leven van jezelf en slechter en slechter over jezelf denkt omdat je het gevoel hebt dat alles tegen zit.  Zou jij in staat zijn om even naar een wildvreemde te stappen of zelfs iemand uit jouw omgeving om even jouw verhaal te vertellen? Ik denk van niet. Je moet mentaal in staat zijn om een verandering te maken, een stap te kunnen zetten naar een positieve richting.

AAEAAQAAAAAAAANCAAAAJDQzZmU3OTc2LTkwMWYtNGFkYS1iYzlhLTRiYWZkY2MwZTVhYg

Als jij iets ziet in je omgeving, je beste vriend/ vriendin of weet ik veel. Je ziet hem of haar struikelen doorheen het leven. Spreek hem of haar er op aan. Laat zien dat jij meeleeft met iemand en dat jij interesse toont in anderen hun gevoelens, alleen zo kan je iemand een duwtje in de rug geven om hulp te gaan zoeken en deze persoon te stimuleren.

Als je nu zelf kijkt, naar het aantal zelfmoorden die blijven stijgen dan is het toch duidelijk dat dit aan iets ligt?

Wat zou je nu het beste kunnen doen / net niet kunnen doen?

Ik denk dat het zeer belangrijk is dat je begrijpt dat iemand wanhopig is, geen hoop meer heeft en van het ergste uitgaat. Als jij dingen gaat zeggen van: ‘stel je niet aan’ , ‘Jij gaat het toch echt niet doen’ zijn geen goede reacties die bij de andere persoon kunnen aantonen van deze persoon begrijpt mij helemaal niet.

Maak erg duidelijk aan diegene dat jij er bent, dat je begrip wilt tonen en dat jij wilt luisteren. Ga niet oordelen over wat de persoon zegt want dan maak je het weer alleen maar erger. Je kan bijvoorbeeld vragen stellen in verband met zelfmoordgedachten.

  • heb jij al plannen gemaakt zond zelfmoord?
  • Als jij nu zelfmoord zou plegen, heb jij dan al nagedacht bij de gevolgen voor anderen uit jouw omgeving?
  • Wat denk je te bereiken met zelfdood?

Ik denk ook niet dat zelfmoordgedachten er van de één op andere dag komen, daar zit veel meer achter. Ik denk dat het belangrijk is als omgeving om er achter te komen wat er allemaal precies exact ervoor gezorgd heeft tot om tot bij dit punt te komen. Hier kan je misschien op de ‘problemen’ gaan inspelen door deze op te lossen. Wanneer iemand de eerste stap heeft gezet door zijn verhaal te doen aan anderen is het goed om naar een psycholoog/psychiater te gaan. Zij kunnen die persoon of jou verder ondersteunen.

Doorbreek de taboe over zelfmoord, depressie enzovoort. Heb ook eens oog voor anderen en niet enkel jezelf. Wordt een beter mens en toon aan dat niemand alleen is ongeacht wat deze persoon meemaakt of eruit ziet. Iedereen verdient het om gehoord te worden en gelukkig te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s