Help ik heb hyperventilatie

Hi loves,  zoals jullie weten haal ik vaak stoornissen/ problemen en van dat soort dingen aan. Vaak doe ik dit aan de hand van bepaalde vragen die ik stel aan mensen die ervaring hebben of in een bepaalde situatie zitten. Dit doen we vandaag met een angststoornis of meer bekend, hyperventilatie. 

Wat houdt deze stoornis nu precies in? Het betekent eigenlijk dat jij in bepaalde situaties teveel gaat ademen en de symptomen daarvan zijn angst, paniek, stress of vermoeidheid.

Nu ben ik zelf wat meer informatie op gaan zoeken om mezelf nog meer te informeren en om jullie ook wat meer duidelijkheid te geven hierover.

Bij het ademen, ademen wij zuurstof en CO2 uit. Bij een opgejaagde/snellere ademhaling (hyperventilatie) adem je eigenlijk sneller uit waardoor jouw CO2-waarde daalt in het bloed en dat zorgt er voor dat je duizelig wordt bij een hyperventilatie.

Er zijn twee soorten hyperventilatie. Bij acute hyperventilatie gaat de versnelde ademhaling plots optreden en dan krijg je een aanval. Bij chronische hyperventilatie hyperventileer je voortdurend. Dit gebeurt dus vaak zonder dat je het zelf merkt. Wanneer jij bewuster wordt van de hyperventilatie en de symptomen wordt de kans op een aanval groter. Hoe meer je op let, hoe erger het wordt.

Ik heb iemand vragen gesteld, hij wou dit het liefst anoniem waar ik zeer veel begrip voor heb want het is niet altijd makkelijk om over zo een dingen te praten en je aan iedereen bloot te stellen. Bij deze wil ik de man van 24 jaar bedanken om deze vragen te beantwoorden. Enjoy 🙂

  1. Welke stoornis heb jij en hoelang kamp jij hier al mee?

Hyperventilatie/angstaanvallen, het is voor het eerste vastgesteld toen ik naar de dokter ging omdat ik een drukkend gevoel op mijn borst had, hartkloppingen had, duizelig was en al paar weken niet meer fatsoenlijk kon slapen. Deze dokter heeft me voor alle zekerheid doorgestuurd naar het spoed, waar ze me van top tot teen onderzocht hebben en tot de conclusie waren gekomen dat ik een angststoornis heb (hyperventilatie).

2. Wat is de oorzaak van deze stoornis?

Dit is veroorzaakt geweest door een periode van chronische stress , moeilijke thuis situatie, drukke periodes op het werk , maar vooral door te veel te piekeren ik was op een bepaald moment mentaal volledig uitgeput.

3.  Wat zijn de symptomen, wat kenmerkt jouw stoornis?

Als er een aanval op komt begin je heel onrustig te worden van binnen je jaagt jezelf op waardoor je lichaam in een soort van defensie reflex komt. Maakt het lichaam zich dan klaar om te vechten of  om te vluchten en dit gebeurd puur instinctief. De symptomen die opkomen zijn dat hogere hartslag , zweetaanvallen , ademhaling versnelt en tintelingen in armen/benen druk op de borst en zo verder.

4. Welke moeilijkheden ervaar jij door deze stoornis?

In het begin probeerde ik situaties en plaatsen te vermijden waar ik al zo een aanval had gekregen , vermijdingsgedrag noemt mijn psycholoog het 😀

5. Hoe ga jij met die moeilijkheden om?

Ik probeer zoveel mogelijk op voorhand te plannen dat mijn dagen niet te druk zijn dat ik op het einde van de dag nog wat tijd heb voor mezelf en te ontspannen.

6. Wat zijn jouw krachtbronnen/hulpbronnen?

Mijn krachtbronnen zijn voornamelijk muziek luisteren, sporten en er over praten met mensen. Dit ging in het begin niet goed omdat ik mij ervoor schaamde , maar uiteindelijk lucht het op als je toch met iemand erover kunt praten.

7. Hoe gaat jouw omgeving er mee om?
op mijn werk weet de verantwoordelijke van de ehbo over mijn problemen en de baas. Zodat moest ik een aanval krijgen dat ik mij op mijn gemak in de eetzaal kan zetten en mij terug tot rust kan laten komen door eventueel met behulp van een zak om in en uit te ademen. Kameraden weten het ook en gaan hier heel volwassen mee om we kunnen erna er zelf al eens mee lachen.

8. Heb jij tips voor mensen die met hetzelfde kampen?
De mensen die met hetzelfde probleem zitten als mij raad ik zeker aan om eens naar een kinesist te gaan, deze geeft je ontspannings-en ademhalingsoefeningen en leert je voornamelijk terug vanuit je buik te ademen ipv vanuit je borst! Door deze ademhaling van de borst komen ook je nek- en schouderspieren helemaal vast te zitten en verkrampen ze , je krijgt dan stroomtherapie, een warmte kussen voor de spieren terug los te maken en ten slotte een massage! Het heeft dus duidelijk ook 1 voordeel 😊.
Zelf heb ik op men gsm een geluidsbestand staan die ik op youtube heb afgehaald waar een persoon je zegt wanneer je moet in ademen en uitademen. Als ik een aanval voel opkomen speel ik deze af en na 10 min ben ik volledig tot rust gekomen. Het laatste wat ik wil zeggen is dat je na een tijd er mee leert leven en je kan er beter mee omgaan er zijn goede dagen en slechtere dagen! Laat je hoofd niet hangen en weet dat de dag erna weer beter zal zijn.
9. Kreeg jij hulp van buiten af? Zo ja, welke soort hulp?
Zelf heb ik ook de stap gezet om eens met een psycholoog te gaan praten omdat dit toch een redelijke invloed begon te krijgen op mijn manier van leven. Zoals ik al zei vermijde ik plaatsen waar ik zo een aanvallen al eens gehad had en ik wil niet dat deze stoornis nog veel aan men leven ging veranderen. Ik zit momenteel nog maar aan mijn 2de sessie dus ik kan niet vertellen of ik er veel aan zal hebben , maar erover praten is altijd goed!

 

Advertenties

4 reacties op ‘Help ik heb hyperventilatie

  1. Wat een interessant artikel! Zeker met het interview. Ik heb net het omgekeerde, in periodes met veel stress (examens bijvoorbeeld) adem ik te weinig in. Ik adem lang uit en houd mijn adem in om rustig te blijven en de stress te onderdrukken. Dit deed ik onbewust en vanaf de dokter mij erop wees let ik er op en gaat het beter.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s