ASS is veel meer dan ‘in zichzelf gekeerd zijn’

Dat is nochtans een stempel die velen onder ons erop plakken omdat er vaak een bepaalde onwetendheid is. Echt dieper gaan we er vaak niet op in!

Daarom wou ik het vandaag toch eens hebben over deze stoornis, want autisme is veel meer dan dat. Twee jaar geleden mocht ik een GIP onderwerp kiezen en ik was altijd al heel erg geïnteresseerd in bepaalde stoornissen en ASS in het bijzonder, ik wou deze stoornis begrijpen.

Tegenwoordig noemen mensen elkaar ‘autist’ als ze een bepaald stereotiep kantje hebben, dat is waarschijnlijk ontstaan omdat mensen met ASS vaak herhalende en stereotiepe gedragingen vertonen. Ze hebben ook vaak maar een beperkt aantal interesses en kunnen heel obsessief bezig zijn met iets.

De positieve kanten van autisme

ik vind dat het echt vaak allemaal negatief benadrukt wordt en nu heb ik het over eender welke stoornis. Maar er zijn zeker ook positieve dingen aan verbonden en ik vind dat er ook meer aandacht aan besteed mag worden. Want ondanks dat mensen met ASS enkele moeilijkheden hebben in de omgang en in het dagelijkse leven kan je zeker en vast de situatie verbeteren door de positieve kanten van de stoornissen te koppelen aan meer mogelijkheden.

Structuur perfectionisme, Stiptheid.

Lange concentratie: ze kunnen lang bezig zijn met een bepaalde interesse.

Oog voor detail: misschien hebben ze problemen met een totaalplaatje maar ze kijken veel meer naar de details en dat kan zeker positief zijn!

Ze zijn meestal heel erg goed in iets: denk maar aan rekenwonders, goede schrijvers, puzzelaars,…

Ik denk dat zij bovendien ook redelijk goed op hun eigen kunnen zijn, zich zelf goed kunnen bezighouden.

d2dc6bc45cbdc6d408777c76b5102348--autism-awareness-tattoo-autism-tattoos

hoe is het ontstaan, wat is nu juist het probleem en hoe komt dat?

beperkt in hun sociale relaties

Het is inderdaad vaak zo dat mensen met ASS minder contact zullen zoeken met anderen en misschien liever op hun eigen zijn. Maar er zijn verschillende types van autisme. Sommigen zijn zelfs zeer sociaal maar ze worden vaak in de omgang met andere mensen gewoon als vreemd ervaren. Er zijn dan ook de mensen met ASS die eigenlijk misschien wel contact zouden willen met anderen maar zelf geen initiatief zullen nemen om dit te doen, ze zullen zich wel laten benaderen. Het laatste type is helemaal geïsoleerd in zichzelf omdat ze eigenlijk onverschillig staan ten op zichte van andere mensen.

Misschien is het je ook al opgevallen dat ze alles letterlijk nemen. Mensen met autisme hebben superveel nood aan structuur. Daarbij moet je zeker opletten wat je zegt en zeker wanneer je iets beloofd.

het probleem ligt in de hersenen

Ik denk dat het misschien wel eens goed is om stil te staan bij de hersenen van iemand met ASS, het maakt veel duidelijk rondom hun gedrag.

Als wij prikkels ontvangen via onze zintuigen (geluid, geur,..) wordt er in de hersenen een betekenis aan die prikkels gegeven. Denk maar aan hersendelen die samenwerken om lijntjes met elkaar verbinden op een juiste manier. Het probleem is dat bij mensen met ASS die lijntjes wel worden gemaakt maar dat deze in een bepaalde klit komen zitten waardoor ze eigenlijk op dat moment niet direct een betekenis kunnen geven aan die info die er binnen komt. Dit komt doordat mensen met ASS zeer gevoelig zijn voor prikkels, als er teveel prikkels binnenkomen ontstaat er echt een chaos. (overprikkeling)

Dat is één van de redenen waarom ze ook niet houden van pikant voedsel of drukke ruimtes.

Dit volgende filmpje kwam ik ooit een paar jaar geleden tegen en deze vond ik zeer duidelijk!

Waar loopt het mis in de hersenen?

Er zijn dus ook problemen in de hersenstructuren, ik ga hier niet met een biologie beginnen want dat is niet interessant voor jullie. Maar ik wil het wel kort aanhalen.

Eerst en vooral zijn bepaalde delen in de hersenen groter bij iemand met ASS dan bij iemand zonder ASS en ook de hoeveelheid van bepaalde cellen genaamd witte en grijze stof kunnen verschillen.  Deze staan allemaal in het verband met het tegenhouden van die prikkels.

Er is een probleem in het deel dat zorgt voor de communicatie tussen twee hersenhelften.

Ook is er een probleem in het regelcentrum van de hersenen , deze zorgt dat er verbanden worden gemaakt tussen dingen die wij waarnemen die worden gekoppeld aan gevoelens.

De theory of mind?

Hier hebben jullie hoogstwaarschijnlijk al over gehoord, hier gebruiken ze altijd het onderstaande verhaaltje voor. Dit gaat eigenlijk over het besef dat je nodig hebt dat andere mensen andere gevoelens en gedachten kunnen hebben dan ons. Dit heb je nodig om je in te kunnen leven bij anderen en dat verloopt bij personen met ASS wat stroef.

1__3__1__schema1

Hierbij zijn gelaatsuitdrukkingen een goed voorbeeld, als iemand heel kwaad kijkt zal iemand met ASS het wel waarnemen maar ze zien het gezicht niet als een geheel.  Ze nemen bijvoorbeeld je neus en je ogen apart waar en dit heel gedetailleerd. Je ziet ook super vaak dat ze medelijden kunnen tonen als iemand bijvoorbeeld huilt maar dat ze zich toch niet kunnen verplaatsen in de gedachten van de ander.

Dit verklaart in mijn ogen dat het redelijk logisch is dat mensen met ASS dus minder gepast reageren op dit soort situaties. Waarom zouden we deze personen raar bekijken als we weten dat het niet aan hun zelf ligt?

Executieve functies?

Dit zijn de functies die bij de meesten vanzelfsprekend zijn, maar dit is niet zo bij mensen met ASS. Mensen die samenwonen met iemand die kampt met deze stoornis of iemand kent in hun omgeving weten dat wel. Dit zijn eigenlijk de regelfuncties, processen die je nodig hebt om  een handeling uit te voeren, een probleem op te lossen enzovoort.

Stel dat je boodschappen moet gaan doen, je moet dan enkele stappen doen vooraleer je naar de winkel kunt gaan. Je moet een boodschappenlijstje maken, naar de auto gaan, de weg zoeken naar de winkel en er naar toe rijden. Wij hebben vaak automatisch een overzicht van die stappen in ons hoofd maar dat is niet zo bij hun, denk maar aan de lijntjes die samenklitten in de hersenen.

Ze moeten echt over alles goed nadenken want ze kunnen vaak geen keuze’s maken tussen bepaalde stappen. Daarom hebben ze het ook moeilijk om plots naar andere situaties te gaan en daardoor hebben ze zeer veel nood aan structuur.

Denk maar aan een plots bezoek van de familie, je moet de persoon echt op voorhand duidelijk maken dat er bezoek komt en deze persoon ervoor nog even zijn rust gunnen.

Waarnemen en filteren van prikkels?

Wanneer onze hersenen informatie binnenkrijgen wordt er een betekenis aan gegeven en dat noemt men die centrale coherentie.

De communicatie tussen zintuigen loopt dan fout en dan gaan ze sommige prikkels geen betekenis geven waardoor ze onder andere belangrijke dingen en minder belangrijke dingen niet van elkaar kunnen onderscheiden en zo kunnen ze er geen geheel van maken.

Dan was dit alweer de blog voor vandaag! Willen jullie meer van dit soort posts? Laat het mij zeker weten.

Veel liefs, Jade xxx

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s