Self-reflection

Hey lieverds,

Ik ben de laatste jaren toch veel met iets bezig, genaamd zelfreflectie. Ik vind dat het heel belangrijk is voor mezelf om continu te kijken naar mezelf en mijn handelingen en op basis daarvan te reflecteren en mezelf nog meer te doen evalueren. Zelfreflectie is als het ware naar jezelf kijken in de spiegel maar dan niet op een fysieke manier.

Ik ben hier zeker niet altijd mee bezig geweest, dit is pas gekomen wanneer ik mij meer op mezelf ging richten. In de puberjaren zijn de meeste mensen wel bezig met de maatschappij en hoe je moet zijn, hoe je er hoort uit te zien zonder eigenlijk echt specifiek met jezelf bezig te zijn maar ondertussen baseer jij je gedrag op externe idealen en verwachtingen.

In het begin was het voor mij redelijk confronterend omdat je eigenlijk te weten komt door het reflecteren hoe onzeker je wel niet in een bepaalde periode was en daarom alles maar liet afhangen van die externe verwachtingen/ je bewust wordt van je fouten,…

Ik weet ook dat het vooral moeilijk is om keuze’s te maken wanneer je jong bent, stel dat jij een keuze moet maken voor een studierichting/opleiding. Dan is het essentieel om te weten waar jouw krachten en mogelijkheden liggen.

Zelf ben ik iemand die niet gelovig is. Maar voor mij is zelfreflectie verbonden met zelfbesef en anderzijds ook met zelfzorg of zelfacceptatie. Ik geloof erin dat als jij goed voor jezelf en anderen bent, je op de goede weg zult komen.

Door zelfreflectie ken ik mezelf door en door en daardoor ben ik gekomen tot zelfacceptatie. Omdat ik mezelf heb leren accepteren maakt het dat ik anderen sneller zal accepteren ongeacht hoe ze zijn. Ik zal door een persoon heen kijken en niet alleen naar het gedrag die ze vertonen. Op die manier wil ik een goede persoon zijn voor anderen en dat zorgt er voor dat ik gelukkig ben.

To be honest, zelfreflectie is iets wat mij steeds heeft aangespoord om open te staan voor nieuwe dingen en mijn grenzen te verleggen in kleine dingen en sinds ik hier zo mee bezig ben gaat het bijzonder goed met mij.

Waarom het in mijn ogen positief is om vaak te reflecteren over mezelf?

  • Ik sta meer stil bij positieve ervaringen en daardoor sta ik ook stil bij de goede dingen die ik doe.
  • Het helpt mij om minder aangename ervaringen los te laten en mezelf te evalueren en het beter te doen of beter te handelen in een toekomstige situatie. Wanneer je niet los laat denk ik niet dat je klaar bent om beter te handelen in een andere situatie.
  • Het helpt mij bij beslissingen maken omdat ik veel zicht heb op mezelf en mijn mogelijkheden maar ook mijn zwakke kantjes. Zo weet ik wat ik wel zou kunnen en wat ik minder goed zou kunnen.
  • Door zelfreflectie weet ik wat ik wil en net niet wil.
  • Omdat ik later in mijn werk samen ga werken met kinderen/volwassenen zal ik mezelf steeds moeten evolueren omdat iedereen anders is en dat je iedereen op een andere manier moet helpen via zijn of haar mogelijkheden.

Als jij niet weet wat jij wilt, als jij niet weet tot wat jij in staat bent, hoe zou je überhaupt je doelen dan kunnen bereiken?

Weet jij niet hoe je moet reflecteren over jezelf? Stuur mij zeker een berichtje, ik wil je hier graag bij helpen! Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ben jij iemand die ook ervaring heeft met de voordelen van zelfreflecties? Laat het mij zeker weten ♥

Veel liefs, Jade xxx

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s