mindset

Don’t convince yourself that you can’t

Wanneer anderen tegen je zeggen dat je iets niet kunt, doe het. Maak jezelf  niet wijs dat je iets niet kunt voordat je het geprobeerd hebt. Ik hoor dit dagelijks, ik kan dit niet omdat…

Als ik dan de vraag stel als ze het dan al geprobeerd hebben is het antwoord bijna altijd nee. Pas op, ik deed dit ook heel vaak. Ik dacht altijd dat ik dingen niet kon en dan ging ik ze ook niet proberen. Hoe vaak dat ik al gezegd heb dat ik niet creatief ben of kan zijn. Vanaf het moment dat je het ‘moet’ doen zal dit je lukken. Tijdens mijn stage ging ik samen zitten met een kindje met ASS, omwille van hun belevingswereld moest ik bij het knutselen een creatief alternatief bedenken om de persoon toch te geven wat hij of zij wou en dit was uiteindelijk gelukt.

We laten zoveel dingen aan ons voorbij gaan omdat we denken het niet te kunnen. In het onderwijs zie je dit ook heel vaak, soms zijn bepaalde leerlingen heel lui, ze vegen hun voeten er als het ware aan in de lessen. Tegen mij zei een leerkracht ooit dat ik dom was omdat ik een gewone vraag stelde en dat is mij altijd bijgebleven.

Ik heb al eens te maken gehad met een persoon die hoogbegaafd is en zich gewoon verveelde in de lessen omdat die manier van onderwijs niet geschikt was voor deze persoon. De leerkrachten zeiden altijd dat deze persoon er niet ging geraken, dat deze persoon direct ging werken en dat verder studeren al zeker geen optie was. Wat toch wel eigenaardig was, was dat deze persoon op zijn eigen manier zich nu heeft bijgeschoold en geëvalueerd en zijn doelen bereikt en zelfs verder staat dan de personen die toen in zijn klas zaten. En dit is alleen gelukt omdat de persoon met zijn eigen bezig was, hij richte zich op zichzelf en zijn succes. Omdat mensen vertelden dat hij het niet gingen maken, deed hij het net wel. En dat moet je in je achterhoofd houden, niemand hoeft jou tegen te houden met de mening die ze over jou hebben.

Je leeft maar één keer en het is niet dat je het allemaal overnieuw kunt doen dus waarom zou jij jezelf overtuigen dat je dingen niet kunt? Pak het moment en probeer het, als het niet lukt moet je opzoek gaan naar een andere manier om het te bereiken en anders heb je het tenminste geprobeerd en dat is al iets om trots op te zijn.

Ik heb de indruk dat we allemaal wel de schrik hebben om iets te verliezen als we iets willen proberen te bereiken. Maar dat is net wat ons tegenhoud, we blokkeren ons zelf vaak en geven ons zelf vaak niet de kans om iets te bereiken omdat we het denken dit niet te kunnen.

Durf risico’s nemen, als deze positief uitdraaien is dat perfect meegenomen. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan met mijn blog, ik ben dit gestart en dit was ook zeker een risico voor mij. Ik was er altijd mee bezig wat mensen over mij dachten maar om eerlijk te zijn maakt het mij al een lange tijd niks meer uit, ik vind het alleen belangrijk wat de mensen rondom mij van mij vinden. Er zijn nu veel mensen die achter mij staan en het is niet dat ik iets verloren ben met het opstarten van deze blog, ik vind het zelfs heel leuk om te doen. Maar, ik neem wel het risico dat mensen sneller gaan oordelen over mij door middel van stereotypering, er zullen altijd mensen zijn die bloggers niks vinden, mij niet appreciëren zoals ik ben maar dat heeft uiteindelijk elke persoon wel alleen geef ik mezelf meer bloot dan anderen.

Mij geeft het gewoon het akelige idee dat wanneer je sterft, je als het ware al dat potentieel en die kwaliteiten die je hebt en die je misschien niet hebt kunnen ontwikkelen omdat jij je eigen tegenhield omdat je dacht dingen te verliezen of het niet te kunnen meeneemt in je graf en dat lijkt me enorm jammer tegenover jouzelf. Dat geeft mij echt een koud gevoel om daar zo aan te denken. Ik hoop gewoon, en dat wens ik ook  aan iedereen toe dat iedereen doet wat hij of zij graag wilt doen en dat je tenminste probeert om jouw dromen waar te maken en dat je niet achteraf continue tegen je eigen gaat zeggen ‘ had ik maar geprobeerd’. BECAUSE YOU CAN!

Ik vind het belangrijk voor elke persoon om er eens bij stil te staan. Verkies je eerder een leven waarin je altijd binnen je comfort zone blijft en tegen je eigen zegt dat je het niet kunt en die uitdaging niet aangaat of verkies je eerder een leven waarin je die grenzen probeert te verleggen, wanneer je een doel hebt en het probeert te bereiken door niet te luisteren naar wat anderen over jou te zeggen hebben en jij gewoon je ding doet? Ik wil maar zeggen, mijn keuze is snel gemaakt!

Ik wil gewoon meegeven met deze blogpost dat je het echt wel kunt, je moet er alleen voor gaan!

Veel liefs, Jade xxx

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s