Invloed van stress op het lichaam

Ik wil jullie eerst en vast vooral bedanken voor de vele reacties op de polls van mijn Instagram! Het werd al snel duidelijk dat jullie heel erg geïnteresseerd waren in dit onderwerp en ik zelf ook. Omdat ik ondervonden heb wat stress allemaal met je lichaam kan doen. En ik denk dat dit ook een belangrijk iets is om te weten wat een invloed het kan hebben op je lichaam.

Er worden stresshormonen aangemaakt in ons lichaam bij stresserende momenten zoals noradrenaline, cortisol en adrenaline en deze brengen heel vaak fysieke stressklachten met zich mee.

Het is misschien goed om te weten dat er eerst en vooral een verschil is tussen de symptomen van fysieke stress of psychische stress.

Bij psychische stress:

 • stemmingswisselingen
 • dissociatie: wanneer jij je bevindt in een toestand dat je geen aandacht hebt voor je omgeving
 • piekeren
 • een neerslachtig gevoel
 • opgejaagd gevoel
 • nergens zin in
 • gevoelig voor prikkels
 • neiging tot verslavingen
 • duizelig en verward

Bij fysieke stress:

 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • Gevoel van uitputting
 • Pijn in de spieren
 • Nek en schouderpijn
 • buikspanning
 • Snelle ademhaling/kortademigheid/benauwd
 • hoofdpijn
 • Beperkt zicht
 • oorsuizen/tinnitus
 • hyperventilatie
 • ….

Wil jij een blogpost over tinnitus/oorsuizen? Laat het weten in een reactie/een berichtje. Dit kan ik misschien doen aan de hand van een interview!

We zullen eerst eens kijken naar eerder de primaire gevolgen van stresswaar waarschijnlijk wel de meeste mensen al mee te maken zullen hebben gehad door korte stress periodes.

Spanningshoofdpijn

Denk maar eens aan je examens of een moeilijke periode waarin je veel piekert. Ik merkte dit vorig jaar wel heel sterk met mijn examens, wanneer ik veel moest studeren en ik dacht dat ik het niet gedaan ging krijgen met mijn eerste examen aan de hoge school kreeg ik zo een dof en klemmend gevoel aan beide kanten van mijn hoofd.

Als je dit hebt om eender welke soort emotionele, fysieke of mentale stress. Kan ik je alleen maar de tip geven om te ontstressen. En vaak hebben mensen de gewoonte om te zeggen tegen zich zelf dat ze dit niet kunnen. Maar als je die mindset hebt lukt dit inderdaad niet. Ik dacht vaak in mijn eigen als het even niet meer ging omdat ik te veel op mijn leerstof zat van ‘ ik ga eens een kopje koffie zetten’ en ik nam voor mezelf 10 minuten pauze. Wat ook heel goed is, is om even je hoofd legen te maken door een hoekje om te gaan wandelen.

Spierstijfheid

Ik ken zo veel mensen in mijn omgeving die dit hebben, overal pijn in de streek van de nek in de schouders. Alles lijkt vast te zitten en het is een irritant gevoel. Door de stress ga je eigenlijk al je spieren aanspannen waardoor je deze pijn krijgt. Ik denk dat het dan al helpt om je eens te laten masseren en volkomen te ontspannen.

Hartkloppingen

Misschien heb je het al eens ooit gemerkt dat je in bed ligt en je hart sneller klopt dan normaal. Ik had dit heel hard bij mijn GIP-presentatie. Ik ben zelf iemand die faalangst heeft en altijd schrik had om iets voor te brengen. Nu gaat dit al veel beter. Maar voor dat ik binnen moest gaan ging mijn hart zo snel dat ik het voelde kloppen in mijn keel en dat dit het enige was wat ik nog hoorde. Alles uit mijn omgeving leek precies uitgeschakeld te zijn. Wat mij helpt zijn de druppeltjes genaamd senidal. Als ik echt zenuwen heb voor iets helpt dit mij om te kalmeren.

https://www.farmaline.be/apotheek/bestellen/sedinal-100-ml-druppels/

Als je iemand bent die veel te veel stress ervaart kan het zelfs zijn dat je gaat hyperventileren.

Het is belangrijk om bewust te zijn dat als je echt vaak in paniek schiet bij stressvolle situaties, je toch moet ingrijpen. Het is belangrijk om op tijd de stress onder controle te houden.

Slaapproblemen of oververmoeidheid 

Ik denk dat wanneer je stress hebt, je van zelf veel gaat piekeren over dingen. Stel dat je vriend/vriendin je bedriegt, je examens heel slecht zijn gegaan, je een moeilijke thuissituatie hebt of noem maar op. Je veel gaat nadenken over deze dingen als je veel stress hebt, je bent hier zoveel mee bezig en je lichaam ziet hier automatisch ook van af en dat kan zorgen voor slaapproblemen.

Piekeren is trouwens een heel belangrijke factor voor een depressie, deze impact ontdekte ik vorig jaar uit wetenschappelijke onderzoeken bij het schrijven van mijn paper over interventies bij mindfulness en stress. Als jullie een blogpost willen over piekeren en depressie, laat mij dit zeker weten in de reacties of via een berichtje! 

Last van je darmen/ maag

Stress kan zorgen voor problemen die betrekking hebben op je spijsvertering. Hier wordt er eigenlijk als het ware meer bloed gepompt naar je spieren en daarom wordt er ook meer energie verbruikt door je spieren. Hierdoor kan je eetlust bijvoorbeeld sterk verminderen en ik denk dat vele onder ons dit toch wel eens hebben voorgehad!

De stresshormonen kunnen aan de andere kant ook het braakcentrum prikkelen waardoor je misselijk kunt worden en als het echt ernstig is kan je maagpijn krijgen, darmkrampen, diarree, braken of je kan zelfs afvallen.

Is het je nog nooit opgevallen dat mensen die eetproblemen hebben, bloedsuikerschommelingen, verslaafd zijn aan zoet eten of met momenten zeer veel eten zich bevinden een heel stressvolle periode en dat het komt door overmatige stress?

Hoge bloeddruk

Je bloeddruk is toch wel belangrijk, en je bloeddruk kan snel hoog worden in situaties waarin je boos bent, bang bent of je echt aan iets ergert. Het is belangrijk om je bloeddruk bij te houden in zeer stressvolle periodes.

Bovenstaande gevolgen zijn volgens mij wel herkenbaar bij de meeste personen die deze blogpost lezen. Maar er is natuurlijk ook chronische stress en dit kan leiden tot ernstigere problemen die misschien iets minder gekend zijn!

Hyperadrenalisme (bijnieruitputting)

Chronische stress kan dit veroorzaken, dit is wanneer stress zich bijna continu voordoet. En wanneer je chronische stress hebt dan is er weinig tot niks nodig om nog stress te ervaren. Hierbij gaan symptomen van stress ook veel langer duren of gaan ze zelfs niet meer weg.

Ik bevind mij zelf in het eerste stadium van bijnieruitputting dit is gebleken uit specifieke tests vorig jaar. Dit door het nemen van de pil en langdurige stress. De link van de keerzijde van de pil zal ik hier ook delen!

https://jadestaal.com/2017/07/15/de-keerzijde-van-de-pil/

Je gebruikt de bijnierhormonen adrenaline en cortisol om in tijden van stress te kunnen overleven. De bijnieren reguleren een deel van de bloedsuikerspiegel. Na langdurige stress gaan de bijnieren bij de gemiddelde mens minder goed functioneren. Dat is ook wel niet verbazend in de maatschappij waar we nu in leven, vind ik zelf.

Enkele symptomen bij bijnieruitputting:

 • Verminderde immuunfunctie
 • Verhoogde vatbaarheid voor infecties
 • Lage bloedsuikergehalte waardoor trek in zoet toeneemt
 • Verhoogde trek in zout
 • Niet uitgerust zijn na het slapen
 • Snel geïrriteerd
 • Minder productief
 • Minder plezier in dingen, lichte depressiviteit
 • Laag libido
 • Verergering van PMS
 • vaak urineren
 • Altijd koud hebben
 • Pijn aan de onderrug
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Schommelingen in de bloedsuiker
 • Gevoelloze vingers / Slechte bloedsomloop
 • Extreme vermoeidheid een uur na training
 • Duizeligheid
 • Depressiviteit
 • Gewrichtspijn
 • Lage bloeddruk

Wat kan je nu eigenlijk doen?

Niet overdrijven met koolhydraten, het goede van het kwade onderscheiden, probeer de stress van binnen te veranderen (dit heeft mij sterk geholpen door mijn mindset te veranderen, dit kan je ook door middel van coaching of mindfulness). Zorg voor ontspanning, genoeg slaap en zorg dat je dingen doet die je graag doet, die je laten lachen.

Hartritmestoornissen

Langdurige stress kan zorgen voor een permanente verhoogde bloeddruk. De frequentie van je hart kan verhogen en de kans op hartritmestoornissen wordt groter. Wanneer je hartslag ontregeld is door de stress gaat die eigenlijk minder nauwkeurig afgestemd zijn op de noden in bepaalde situaties zoals inspanning en ontspanning.

Hartproblemen komen veel voor bij chronisch gestresseerde mensen, en dat is niet niks als je het mij vraagt.

 Immuunsysteem wordt geremd


Cortisol zorgt ervoor dat de stressreactie uit wordt gezet. Maar cortisol is er ook om een ontstekingsreactie uit te zetten. De stressreactie gaat altijd voor, want het voelt als een kwestie van leven of dood. Het immuunsysteem wordt daarmee onderdrukt en dan zal een ontsteking dus actief blijven. Hierdoor herstellen mensen die ziek zijn en stress hebben slecht of langzaam.

Telogeen  efflivium -> haaruitval door stress

Je haar kan uitvallen door fysieke of psychische stress of een combinatie hiervan. Dit kan door gevolg van bloedarmoede, een streng dieet of grote emotionele problemen. Wanneer je dagelijks al van een periode van 6 maanden meer dan 100 haren verliest heb je telogeen efflivium.

Een stresshormoon heeft eigenlijk een slechte invloed op de haarfollikel waardoor deze stopt met groeien. Daarna trekt de haar zich heel snel terug in de rustfase van de haarcyclus.

Invloed op de hersenen

De hippocampus is belangrijk voor het leren, navigeren en onthouden. dit lichaamsdeel functioneert normaal gesproken ook als een uitknop voor een stressreactie. Chronische stress beschadigt de hippocampus waardoor het cortisol (stresshormoon) niveau hoog blijft. Je ziet vaak dat mensen met een kleinere hippocampus een slechter geheugen hebben en ook meer moeite hebben om bijvoorbeeld ergens te weg te vinden zoals bij een doolhof.

Amygdala Dit deel houdt eigenlijk een oog in het zeil voor het gevaar, en speelt mee bij het aansturen en verwerken van emoties. De amygdala wordt overgevoelig door acute stress. Hier bij maakt het gebied geen onderscheid meer tussen het goede en het kwade. Als een persoon dat echt gestresst is zal deze persoon overal dreiging in zien/ alleen het slechte zien.

Zo, dit was dan de blogpost! Ik ben er heel zeker van dat stress nog veel meer invloeden kan hebben op het lichaam en als jij ervaring hebt met iets, laat het mij zeker weten!

Let ook zeker op de schuine alinea’s binnen deze blogpost, want dit zijn nog enkele blogideeën! Hopelijk vonden jullie het een interessante blogpost!

Enjoy your day, zorg dat je doet wat je graag doet ♥

Veel liefs, Jade xxx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s